Министър Грудев: Нужен е диалог в тютюнопроизводството

Парите

04-09-2014, 11:44

Снимка:

МЗХ

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Световни експерти обсъждат в Пловдив проблемите на бранша

България е страната с най-голямото разнообразие на отглеждани сортови групи тютюн от страните на Стария континент. „В световен мащаб страната ни дава своя принос в тютюнопроизводството, като е призната с добрите качества на своята продукция“. Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Васил Грудев при откриването на Третия международен форум на производителите на ориенталски тютюн в „Тримонциум”.

За 60 години в България са създадени, признати и утвърдени 160 сорта тютюн, от които 130 тип Ориенталски, 17 тип Виржиния и 11 тип Бърлей, допълни министърът.

 „Поддържането на диалог с всички браншови организации е приоритет за ръководството на Министерството на земеделието и храните и ние сме отворени за дискусия по всички теми, които вълнуват земеделските производители“. Министър Грудев покани асоциациите на тютюнопроизводителите на среща следващата седмица, на която да обсъдят по-справедливото разпределение на подпомагането в сектора и подзаконовата нормативна база. Според него със заложената референтна дата в момента средствата стигат до фирми, които вече не се занимават с тютюнопроизводство.

В международния форум участват представители на Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Киргизстан и Оман.