Сезонните работници остават без осигуровки

Ако не си намерят друга работа, сами ще си плащат за здраве

Трудовите договори на сезонните работници по Черноморието се прекратяват с идването на есента, припомнят от НАП. Тези от тях, които не започнат друга работа, трябва да плащат здравните си вноски сами. Същото се отнася и за тези, които се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение.

За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се осигуряват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), те трябва да подадат еднократно декларация образец №7 в офисите на приходната администрация местоживеене и да внесат дължимите вноски.

От началото на 2013 година лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, нито пък се осигуряват от държавата, трябва да  превеждат здравните си вноски  до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец септември 2013 година трябва да се внесе най-късно до 25 октомври 2013 година. Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица и за тази година е  16,80 лева.

Декларация  образец №7 се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни здравно-осигурителни вноски за период от 36 месеца.

Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи в офисите на териториалната дирекция и на интернет страницата на НАП чрез електронната услуга  „Здравноосигурителен калкулатор”, а така също и на информационния телефон на НАП 0700 18 700.