Ръст на сивата икономика у нас

Според експерти, „сиви” са почти всички области на услугите

През последната година сивата икономика бележи ръст на фона на влошена икономическа и политическа среда. Такова е мнението на експерти от Центъра за изследване на демокрацията, цитирани от БНР.

Те заедно с колегите си от Университета в Шефийлд представиха проучване за България, Хърватия и Македония. Според експерта Тодор Ялъмов, проблемът се изостря в условията на кризи и в неефективните сектори на икономиката.

По думите му, строителството традиционно е сива област. В почти всички области на услугите, като се започне от сервизите за коли, фризьорските салони и частните уроци, има сива икономика.

Експертът смята, че сивата икономика показва къде има неефективност. Според него частните уроци, например, показват една сериозна неефективност на образователната система в средното образование. Оказва се, че почти целият пазар на домашните ремонти е сив, както и гледанията на деца и разнообразната временна заетост.

По думите на Ялъмов, европейските практики сочат, че борбата със сивата икономика е най-успешна, когато се атакува неефективната система, която я подхранва.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"