Изграждат пречиствателна станция в Първомай

Животът

04-09-2014, 17:19

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Проектът ще бъде изпълнен в срок – 5 септември 2015 година

Първата копка на новото съоръжение в местността „Кориите” край Първомай направиха кметът на града Ангел Папазов, управителят на ВиК – Пловдив инж. Манол Генов и изпълнителят на проекта Стойко Захариев, който е управител на „Интерпром” ЕООД.

„Ние – първомайци мечтаем и желаем да реализираме мечтите си. Убедени сме, че чрез изграждането на подобни проекти, подобрявайки инфраструктурата в региона, ще имаме по-добър живот”, заяви кметът на Първомай Ангел Папазов.

„Радвам се, че Първомай е 4-ят град в областта след Пловдив, Хисар и Карлово, който ще има собствена пречиствателна станция”, каза от своя страна управителят на ВиК – Пловдив инж. Манол Генов.

Проектът „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в Първомай” се финансира от Кохезионния фонд и държавния бюджет по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013”. Общата стойност на инвестицията е 36 007 563 лв., като 27 794 920 са средствата от европейския фонд, националното съфинансиране възлиза на 6 948 730 лв., а общината участва с 1 263 912 лв.

В пречиствателната станция в Първомай ще бъде изградена съвременна испанска технология при извличане на твърдите отпадъци. Иновативното съоръжение е на стойност 13 милиона лева, съобщи техническият ръководител на обекта инж. Искра Тодорова.

„Проектът ще бъде изпълнен в срок – 5 септември 2015г.”, обеща от своя страна управителят на „Интерпром” ЕООД Стойко Захариев. Фирмата е партньор на консорциума „Първомай 99”, който ще изгради пречиствателната станция.

Тържествен водосвет отслужи отец Станимир от местната църква „Св. Георги”. Той даде благословията си за успешен старт и приключване на проекта.