Паунова: ГЕРБ залага в своята програма на балансирана комбинация от политики

Председателят на Еврогрупата подчерта, че възстановяването на европейската икономика остава неустойчиво и неравномерно

Радвам се, че г-н Дейселблум изразява позиция, която съвпада с виждането на ПП ГЕРБ за справяне с високите нива на безработица. Това заяви единственият български евродепутат в комисията по икономически въпроси на Европейския парламент Ева Паунова от Групата на ГЕРБ/ЕНП, която присъства на дискусия с председателя на групата на финансовите министри от Еврозоната Йерун Дейселблум.
Рисковете от нисък икономически растеж и дефлация бяха основна тема по време на обсъжданията. Председателят на Еврогрупата подчерта, че възстановяването на европейската икономика остава неустойчиво и неравномерно, както и че Европа все още не може да се справи с някои основни предизвикателства. В тази връзка, Дейселблум изтъкна необходимостта от прилагането на комбинация от структурни реформи и целенасочени публични инвестиции, защото само чрез такъв баланс може да бъде постигнато устойчиво развитие.
В отговор на повдигнатите от евродепутатите въпроси, Йерун Дейселблум допълни, че проблемът с високите нива на безработица в някои държави-членки, особено сред младежите, може да бъде преодолян единствено чрез структурни реформи на трудовите пазари в съчетание с инвестиции в области, благоприятстващи растежа като образование, изследвания и развитие и иновации. Той изрази и удовлетворението си от постигнатия напредък в изграждането на Банковия съюз, който според него има ключова роля за възвръщането на доверието във финансовия сектор.
Българският евродепутат Ева Паунова напомни, че стартирането на процедурата по присъединяване на България към Единния надзорен механизъм на ЕС е основна точка в предизборната програма на ПП ГЕРБ. „Подобряването на конкурентоспособността и икономическият растеж са единственият начин   за повишаване на доходите на гражданите и намаляването на безработицата, особено сред по-уязвимите обществени групи. За тази цел обаче са необходими смелост за провеждане на реформи и поддържането на стабилна фискална политика. Не случайно в своята презентация г-н Дейселблум обърна специално внимание на положителните ефекти от реформите проведени от правителства на ЕНП в Испания и Ирландия", посочи Паунова.