Рецепта на 1000 години гони махмурлука

Древните описали в рими вълшебното блюдо

Древните иракчани също са използвали средство срещу махмурлук, подобно на нашите кисело мляко и айран, свидетелства рецепта срещу махмурлук от 10-и век. Тя е открита в древна готварска книга, съобщава ТВ7.

Рецептата срещу главобол след тежка нощ е била толкова скъпа за автора, че част от нея е под формата на поема. Тя е наречена "най-доброто средство срещу махмурлук". Оказва се, че в Близкия Изток са приготвяли специално ястие от агнешко с кимион и кориандър, към което добавяли кашк - смес от ферментирало кисело мляко и суроватка. То се сервирало като гарнитура към месното ястие. Съставките ястието лесно могат да се набавят и в наши дни - агнешко месо, лук, пресни билки, грах, зехтин, сезонни зеленчуци, кашк (или днешното кисело мляко), сок от още неузрели зърна грозде, кимион, канела и карамфил. Всичко това се забърквало в тенджера, докато месото се свари, а после се оставяло известно време да къкри.

От древния източник научаваме още, че жителите на Ирак по онова време са хапвали зеле преди да се отдадат на запой. Там не било прието да се пие по време на хранене, затова алкохолната част идвала след вечеря. Виното било предпочитана напитка. Кашк можело да се приема и с глътки студена вода, хапвало се също в комбинация с яхния от нахут.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"