Задържаха 13 тона гориво на Митница Пловдив

Мисия Пловдив

04-09-2014, 18:15

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Служителите установиха неправомерно използване на маркирано дизелово гориво

След извършен анализ на изведените от данъчните складове на територията на Митница Пловдив енергийни продукти, служителите установиха неправомерно използване на маркирано дизелово гориво чрез декларирането на „фалшиво" предназначение на горивото -  използване в производствен процес в сушилни за дървен материал в гр.Перущица и гр. Пещера.  По този начин се избягва заплащането на част от акциза, а именно горивото се облага със ставка 50 лв., вместо 645 лв. на тон, съобщават от Агенция „Митници”.

В момента в Митница Пловдив са задържани 13 тона маркирано дизелово гориво, което е трябвало да бъде поредната  доставка за „сушене на дървен материал".

Задълбочен анализ на данните от информационните системи на митницата и събрана допълнителна разузнавателна информация установява използването от началото на годината до момента на 851 500 литра маркиран газьол от пет свързани дружества, които са обявили в документите, че използват горивото за сушене на дървен материал.

Проверките, извършени на място, при които са разпитани свидетели и е изготвен снимков материал установяват, че уредите, използвани в процеса на изсушаване на  дървения материал, не са работили с дизелово гориво. В един от обектите митническите служители са намерили и надземен резервоар за гориво, свързан с колонка и пистолет за зареждане на превозни средства, където е имало маркирано гориво.

Събраната до момента информация води до извода, че посочените в документите обекти са използвани като прикритие на схема за избягване заплащането на акциз чрез използването на маркирано гориво за цели, различни от законово допустимите, като по този начин е избягнато заплащането на акциз в размер на 506 000 лв.