Оперативен щаб в Плевен ще следи за купуване на гласове

Работещ оперативен щаб между МВР и прокуратурата ще разглежда сигналите за купуване на гласове и нарушаване на политическите права на гражданите

В сградата на ОДМВР – Плевен се проведе междуинституционална среща за осигуряване на законосъобразна обстановка при провеждане на изборите за 43-то Народно събрание на 5 октомври 2014 година, съобщават от пресцентъра на полицията. Инициативата бе организирана от директора на  ОДМВР – Плевен. На срещата присъстваха ръководителят на Районна прокуратура – Плевен Владимир Николов и лидерите на политически партии в областта. Бяха обсъдени въпроси, свързани с правомощията на правоохранителните органи и взаимодействието им с цел противодействие срещу евентуални нарушения на политическите права на гражданите и гарантиране свободното упражняване на избирателното право. Дискутираха се съвместните действия на полицията и прокуратурата с цел недопускане манипулиране на вота на избирателите. Бяха огласени набелязаните конкретни мероприятия, които ще се изпълняват от органите на МВР преди, по време и след приключването на изборния процес. Съгласно съвместна заповед има работещ оперативен щаб между МВР и прокуратурата за обезпечаване на сигурността на изборния процес и правилното прилагане на изборното законодателство. В духа на толерантност във всички общини се провеждат срещи на полицията с представители на политическите партии и местните общности. Създадена е необходимата организация да се наблюдава обстановката и когато бъдат получени сигнали, не само подадени от граждани, а и по оперативен път, да се вземат необходимите мерки. В началото на изборната кампания и при транспортирането на бюлетините, ще има много засилени мерки за контрол. Ще стартира денонощна открита линия за подаване на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на министерството на вътрешните работи в изборния процес. 
Успехът на демократичните процеси в областта зависят от усилията на всички институции и политически партии. Престъпленията, свързани с изборния процес, носят всички характеристики на останалите престъпления и е необходимо ефективно събиране на доказателства и факти за досъдебното производство. Качествената полицейска работа е свързана с ефективно набиране на свидетелски показания, бързо разследване и организиране на процесуално-следствени действия. Престъпленията по политическите права на гражданите са общозначими и хората очакват от полицията и прокуратурата адекватни мерки. Всяка постъпила информация в полицията и в прокуратурата ще бъде облечена с съответните законови процесуално-следствени действия. Престъпленията са регламентирани в глава Трета, раздел Трети на Наказателния кодекс. МВР и прокуратурата ще разглеждат абсолютно всички сигнали за купуване на гласове във връзка с предстоящите избори за 43-то Народно събрание.