Партиите трябва да декларират даренията си най-късно до 10 септември

Всички необходими инструкции са публикувани на сайта на Сметната палата

Партиите, коалициите и инициативните комитети, които участват в предизборната надпревара, имат срок до 10 септември да декларират даренията си пред Сметната палата, напомнят от финансовата институция. Съгласно Изборния кодекс, в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, партиите и коалициите трябва да изпратят информация за включване в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК).

Новопостъпилата информация по време на предизборната кампания също следва да се изпраща на Сметната палата за включване в ЕРИК в срок до 7 дни от постъпването й.
Подробни указания и образци на документите за подаване на информацията Сметната палата е публикувала на интернет сайта си, в раздел “Контрол избори”, подраздел „Подаване на информация за Единния регистър по Изборния кодекс“.

Изисква се партиите, коалициите и инициативните комитети да предоставят пълни сведения за дарителите си, сумата на даренията, вида на предоставените за ползване вещи и услуги и срока, определен за тяхното използване. Ако даренията са на стойност над една минимална работна заплата, то произхода на парите също трябва да се уточни в декларация.

Участниците в кампанията трябва да оповестят и имената на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които работят.

Всичко това може да стане по електронен път или на хартиен носител, уточняват от Сметната палата.