Съединението: Едно от най-дръзките и най-достойни събития!

Животът

06-09-2014, 09:50

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Обръщение на председателя на Общински съвет – Пловдив по случай 6 септември

Уважаеми жители на град Пловдив,

Приемете моите най-искрени поздравления по случай 129-годишнината от 6 септември - Ден на Съединението и празник на Пловдив!

Без съмнение 6-ти септември 1885г. е бележита дата в новата българска история, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на младата тогава българска държава. Това е момент, в който  българинът категорично отхвърля чуждия диктат, външните внушения и  поема в собствените си ръце съдбата на отечеството. На тази дата, преди 129 години, вниманието на цяла Европа е приковано от смелостта на един малък, но храбър народ от Балканите, дръзнал да наруши железните правила на Великите сили, отхвърляйки разпоредения от тях и несправедлив за България Берлински договор, който разделя изкуствено страната и народа ни.

6-ти септември е и повод за гордост за всички нас пловдивчани. На този ден, именно тук, в най-старият жив град в Европа, един народ успя да докаже пред Европа своите морални, военни, политически, национални качества и още в края на ХIХ век да защити своето право, своето достойно място в голямото европейско семейство.

Оценявайки Съединението от дистанцията на времето, сме длъжни не само да изтъкваме значението му за развитието на българската държава, но и винаги да помним историческите изводи наложени от него. Днес, 129 години от това знаменателно събитие, трябва да намерим воля, да вървим заедно по пътя към европейското бъдеще на България. Нека заедно превърнем Пловдив в добро място за живеене.

Пожелавам Ви здраве и хубави празнични дни.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !

Арх. Илко Николов

Председател на Общински съвет Пловдив