Бум на хепатит от мръсотията

Между 40 и 60 дни е инкубационният период, в който заразата се проявява

Бум на хепатит се очаква в страната до месец. Вече се наблюдава повишаване на инфекцията от типа А, наричана още болест на мръсните ръце, съобщиха епидемиолози. Заразата се е увеличила, от една страна, в резултат на тинята след наводненията във Варненско и Врачанско, а от друга – от мръсотията по морето през лятото, обясниха те, цитирани от "Монитор".

Между 40 и 60 дни е инкубационният период, в който заразата се проявява. Понякога обаче жълтеницата може да се забави и до третия месец след инфектирането. Тя се предава по фекално-орален път.

 Освен от хепатит А се оказва, че близо 5 на сто от българите са болни от хепатит В, а около 1,5 на сто - от хепатит С. Около 70% от пациентите с хепатит С преди този вирус са били носители на заразата от тип А. Българи и румънци внасят 60% от хепатит А в Европа, съобщиха от сдружение „Хепасист”, позовавайки се на данни от Световната здравна организация.

 По думите на неговия председател д-р Станимир Хасърджиев, който е и председател на Националната пациентска организация, срамното ни първенство в класацията се дължи на факта, че не си мием редовно ръцете и се доверяваме на закусвални със съмнителна чистота. Той припомни, че хепатит С, който се предава по кръвен път, е най-опасният и е на път да се превърне във водещата инфекция в Европа. Около 350 човека с тази диагноза преминават болнично лечение у нас всяка година. Тези инфекции са в основата на рака на черния дроб.

 Здравната каса да поеме безплатната имунизация срещу хепатит А и В за децата и рисковите групи, на които такава не е поставяна, настояват от пациентската организация в писмо до осигурителната институция и МЗ.