Иван Тотев за Пловдив Евростолица на културата 2019

Мисия Пловдив

06-09-2014, 11:54

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдив е Европейска столица на културата!

Сега Пловдив е още по-красив! (СНИМКИ)

Поехме риск да променим отношението на управлението към културата и ако номинацията на Пловдив не беше успяла, всичко би било загубено и по- трудно защитимо, коментира кметът Иван Тотев успеха на кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 година, съобщава Радио Пловдив.

Докато траеше церемонията, преди да баде обявен победителя в състезанието се стараех само да не припадна, призна градоначалникът.

Напрежението бе огромно, неизвестността остана до последно, а избухването на емоциите след съобщаването на Пловдив е доказателството, че процедурата наистина е тайна и надпеварата абсолютно честна, посочва още той.

Сега предстои процедура по избор на нов артистичен директор на Фондацията, който да покрие европейското ниво, което се изисква от тук нататък. Тотев уточни, че това не е негативна оценка за сегашното ръководство. Процедурата е записана в концепцията и предстои да стартира със съдействието на самата Фондация.

Развитието на градските пространства като квартал "Капана", острова Адата, площад "Централен" са ключови и непосредствено предстоящи за управата. С тях е свързано и непосредственото търсене на финансиране.

Кметът изрази увереност, че няма да има проблем да се получи държавното финансиране от 10 милиона евро, предвидени за реализация на заложени проекти.