Невиждани количества дъжд в Старозагорско - 214 литра на квадрат

19 села са наводнени, за радост няма жертви

В област Стара Загора, община Опан за последните 24 часа са паднали количества валежи повече от 214 литра на квадратен метър. Това е непознато и невиждано досега при нас – изключително голямо водно количество, което създаде съответните тежки ситуации с наводнените села – повече от 19 села в областта са наводнени, за радост няма жертви.
Това съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов.

„Добрата организация на местните власти там доведе до това, че всички бяха предварително предупредени, опасните критични места на реките се наблюдаваха и рано изведохме хората. Разбира се, нормално е да се притесняват, предвид и скорошния им спомен – Бисер.

До момента е потвърдено разрушаването на една единствена стена и то, на микроязовир – тази на село Странско”, каза още гл. комисар Николай Николов. Той допълни, че засега е тежка обстановката в Харманли, където нивото на реката продължава да се вдига.

По думите на инспектор Николов там към момента всичко е под контрол, защото преди година и половина със съдействието на държавата са били възстановени множество диги, което пречи в момента да има внезапни наводнения. „Очакваме да се усложни ситуацията в северозападния район на България – Видин, Монтана, Враца, където всички служби са на крак, с повишено внимание и предупреждаваме населението постоянно”, каза още главен комисар Николай Николов.