117 млн. са езерата на земята

Общата дължина на бреговете им е 250 пъти по-голяма от Екватора

Шведски и естонски учени преброиха за пръв път всички езера на Земята - оказа се, че са 117 милиона и покриват почти 4 процента от повърхността на планетата ни, съобщи Лента.ру, цитирана от БТА. Езерата под ледовете на Гренландия и Антарктида не влизат в този брой.

Общата дължина на бреговете на езерата е 250 пъти по-голяма от Екватора. Тези цифри са много различни от предишните оценки. Проф. Ларс Транвик от университета в Упсала разработи метод, който позволява да бъдат намерени на спътниковите снимки всички езера с площ минимум 0,2 ха ( около четвърт от футболно игрище). Преди това езерата са преброявани само на базата на местни данни. Най-трудно за екипа е било да създаде програма, която да различава водната повърхност от мъгла, околна растителност, гори и други обекти, които могат да бъдат сбъркани с езера.

Преброяването на езерата е осъществено в рамките на проекта "Цветът на водата", който изучава измененията в състава на органичните вещества, съдържащи се във водата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен