Пороят в Бургаско взе три жертви

Животът

06-09-2014, 20:42

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Поройните дъждове в Бургаско са взели три жертви – Недялка Толева (69 г.) и Камелия Желязкова (21 г.), както и 27-годишен мъж.
Първоначално Желязкова беше обявена за изчезнала, но по-късно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че тя е загинала. Тялото ѝ е намерено на спортна площадка в парк за пикник в местността Отманли.
Толева е била намерена снощи от пожарникари удавена в колата си в рибарското селище Ченгене скеле в същата местност. На самото Ченгене скеле 50 лодки са отнесени в морето, около 75 къщи са в трагично състояние, една къща вероятно също е отнесена от водите, съобщи кметът на Бургас – Димитър Николов.
В късния следобед стана ясно, че жертвите са три – 27-годишен пастир е починал край с. Ново Паничарово.
Двете загинали жени са пътували по главния път Созопол-Бургас, когато автомобилите им са били залети от огромно количество вода в резултат на проливния дъжд. От водната стихия около 2 ч. след полунощ на главния път са се
преобърнали още няколко автомобила.
Двама мъже – Николай Кирилов и Николай Грудев, са спасили живота на няколко души, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили в местността Отнанли. Кметът Николов ще ги предложи за награда пред Общинския съвет.
Община Бургас обяви 8 септември за ден на траур в памет на жертвите, съобщи Николов.
По думите на кмета, трагедията е вследствие на огромното количество паднал дъжд, а не приливна вълна от водоем, тъй като такъв в района няма.
В община Приморско сутринта  бе обявено бедствено положение,
което бе отменено след обяд. Падналият пороен дъжд в града е нанесъл значителни щети и е нарушил силно нормалният ритъм на живот на населението, съобщиха от пресцентъра на общината. Летището в града бе под вода, преля Дяволската река. Имаше сигнал за бедстващи хора в къмпинг „Китен“.
Екипаж от военното формирование 32040-Крумово, с хеликоптер „Кугар“ участва в спасителни дейности в района на с. Китен, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. От 8,30 ч. до 11,10 ч. военнослужещите извършиха полет за спасяване и евакуиране на двама души от района, наводнен от река Велека. Хората са били на покрива на селскостопанска сгрaда, съобщава vesti.bg.