С тържествена заря приключиха честванията за Съединението в Пловдив

Президентът Росен Плевнелиев призова към единение пред паметника на Съединението (СНИМКИ+ВИДЕО)

Тържествена заря-проверка озари небето над Пловдив по повод 129-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

На официалната церемония присъстваха президентът на републиката Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки, пловдивският митрополит Николай, представители на политическия, обществен и културен елит на нацията.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев откри с кратко слово тържеството, като свърза историческата дата с днешния голям успех на Пловдив - изборът за Европейска столица на културата 2019. Градоначалникът припомни, че именно обединението е ключът към успеха и че герой на съединисткия акт е цялото общество.

Започна предизборната кампания и се обръщам към всички кандидат-депутати да не разделят хората, да не ги противопоставят, а да работят за доверие и развитие и да не забравят, че България е една. Това заяви в обръщението си към гражданите президентът Росен Плевнелиев. Той подчерта, че Съединението е първият самостоятелен държавнически акт, с който българите припомниха преди 129 години, че младото българско княжество заслужава своето достойно място на картата на света.

Стотици пловдивчани също се събраха на площад "Съединение" въпреки дъжда, за да изразят своето преклонение пред героите.