Слави купил китари за 15 000 евро

Китарата, на която ще опъва струни Годжи, е от марката "Марло"

Ролс-ройсът на китарите. Така може да се нарекат инструментите, на които Георги Милчев-Годжи и Цветан Недялков от Ку-ку бенд ще акомпанират на кандидатите за слава в шоуто на Би Ти Ви "Гласът на България.

Китарите са правени по поръчка и са още топли-топли - пристигнали са в България преди 10 дни, разказва Емил Гатев. Заедно със съпругата си Милена той е собственик на музикална къща "Гатев и Ко" и доставят инструменти по поръчка от цял свят. От 1997 г. работят и с екипа на Слави. Гатев и Трифонов се познават от Музикалната консерватория, където единият е учил фагот, а другият - виола, припомня "Труд".

Снимките за шоуто на Би Ти Ви, където вървят все още само прослушванията на кандидатите, почнали на 25 август. Заради това и Слави настоявал китарите да се доставят възможно най-бързо. Обикновено поръчките са готови за 3-4 месеца. За да пристигнат навреме, на Слави му се наложило да доплати значителна сума. "Това е просто изискване на фирмите, за да може да се изпреварят близо 60 души от цял свят в списъка на чакащите", обяснява Емил Гатев. Той е категоричен, че Слави никога не води преговори за цена,защото смята,че купувайки хубави инструменти, инвестира в самочувствието на своите музиканти.

Китарата на Цецо е "Фендер", - чисто нова, но е истинска реликва. Причината е, че е изкуствено състарена - на места лакът е изтрит и сякаш има ръжда, за да изглежда както би изглеждала, ако е правена през 60-те години и се ползва досега. На такива модели са свирили легенди като Джими Хендрикс и Ерик Клептън. Струва 7000 евро.
Китарата, на която ще опъва струни Годжи, е от марката "Марло". Тя носи името на своя производител - немски лютиер, определен за майстор на 2014 г. на световното изложение в Калифорния, САЩ. Човекът изработва максимум по 100 такива баса на година. С инструмент като на Годжи свири например басистът на Фил Колинс.

Произведението на музикалното изкуство струва 8000 евро. "Слави я нарече бас на ХХII век. Има 5 струни, олекотена е специално и е изработена от 3 вида дърво - орех, топола и розово дърво-палисандър", казва Емил Гатев. Като видели новите си инструменти, и Цецо, и Годжи онемели, макар че първият има 20 китари, а вторият - 9.

Слушал съм от Слави, че когато в шоуто на гости им дошли музикантите от "Джудас Прист" и поискали 2 китари, а Цецо им дал от своите, чужденците седнали на дивана и казали: ние такива не сме виждали, разказва още Гатев.

Досега Слави е купил за Ку-ку бенд над 40 инструмента. Една от поръчките на Слави е и най-скъпата, която са изпълнявали "Гатев и Ко" - барабаните DW на Венко струват 34 000 евро. Правили ги 14 месеца специално за финала на "Мюзик айдъл" през 2007 г. Ударните, с каквито могат да се похвалят и групи като "Гънс енд роузес", са изработени от кленово дърво, отглеждано в собствени гори на производителя. На най-големия от тях е написано "Шоуто на Слави" на кирилица.

"Гатев и Ко" имат и други известни клиенти. От тях си поръчват тромпетите и тромбоните музикантите от "Акага". На тромпета на Иво Казасов, който е известен и като Иво Усмивката, пише Smile (от англ. език - усмивка), обяснява Гатев. Инструментът е американски и цената му е над 4500 евро. Другият, който има такъв тромпет, е Гъмзата от Ку-ку бенд. Но на неговия, естествено, е собственият му прякор.

Първата си поръчка "Гатев и Ко" получили 8 дни след откриването на фирмата на 31 май 1996 г. Настъпила обаче Виденовата зима и никой не искал да си купува инструменти. Постепенно нещата се успокоили и музикантите започнали да развиват манията си да притежават уникален инструмент, изработен за тях, с всевъзможни екстри.

Днес Емил и Милена имат клиенти, които поръчват за децата си изключително скъпи флейти. Една от тях била доставена от Япония за над 19 000 долара за студентка от консерваторията, а по-късно била поканена да свири в оркестър в Париж. "Причината е, че тези родители имат големи планове за кариерата на децата си. А и музикалният инструмент, който купуват, не е играчка - освен че дава лекота на свиренето, той задържа и вниманието на малчуганите", обяснява Гатев. А след това децата и младежите печелят конкурси и покоряват публиката и у нас, и по света.