Фаблетите се превръщат в хит на пазара

В близките години ще заемат една трета от пазара на смартфони

Светло бъдеще за устройствата в категорията фаблети (или таблетфони) прогнозира анализаторската компания IDC. Очаква се през настоящата година да бъдат продадени около 175 млн. подобни устройства, което е повече от прогнозата за портативните компютри, която възлиза на 170 млн. броя, пише technews.bg.

В категорията на фаблетите попадат големи смартфони с диагонал на екрана от 5,5 до 7 инча. Често те са наричани и таблетфони. IDC очаква продажбите на фаблети да достигнат 318 млн. броя през 2015 г. и така да изпреварят таблетите, пазарът на които се определя на 233 млн. броя.

Бизнесът с фаблети започна да се разраства през 2012 г. и тези устройства вече влияят негативно върху продажбите на компактни 7-инчови таблети. IDC прогнозира, че все повече потребители ще избират таблети с голям екран.

В периода от 2014 до 2018 г. делът на фаблетите от общия брой продадени смартфони ще нарасне от 14,0% до 32,2%. Допълнителен импулс на продажбите ще даде 5,5-инчовият iPhone 6, чиято премиера се очаква на 9 септември.