Vivacom си купува обратно НУРТС България

През 2010 г. БТК продаде половината от НУРТС на офшорна фирма на Цветан Василев

Българска телекомуникационна компания ЕАД (с търговското име VIVACOM) е внесла уведомление в КЗК, с което заявява желанието си за придобиване на групата на доставчика на услуги излъчване и пренос на радио и телевизионни програми Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУРТС), съобщават от телекомуникационната компания.

Припомняме, че през август 2010 г. БТК продаде половината от НУРТС България на офшорната фирма "Манселорд Лимитед", представлявана от дружеството "Бромак" на Цветан Василев, което е основен акционер в КТБ, по тогавашна информация на Mediapool. Самата БТК също е собственост на банкера в изгнание Цветан Василев. Неговата "Бромак телеком инвест" държи 43% от телекома, а руската банка VTB 33%.

В последните години групата на НУРТС България инвестира и завърши успешно техническата цифровизация на ефирните радио и телевизионни излъчвания, изпълнявайки изискванията за излъчване на цифров ефирен сигнал.

Настоящите собственици на НУРТС България са взели решение да се оттеглят от тази инвестиция в България поради промените в макроикономическата среда и липсата на обществена подкрепа и интерес към цифровата ефирна телевизия.