Дядо Николай влиза със съдия-изпълнител в манастира "Св.Кирик и Юлита”

Животът

07-09-2014, 16:46

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радосвета Бочукова

Всичко от Автора

Изнасят реликви от Кръстова гора за тържествен молебен в обителта

Пловдивският митрополит Николай ще влезе в четвъртък – 11 септември, във владение на манастира Свети Кирик и Юлита над Асеновград с помощта на съдия-изпълнител, научи Пловдив утре от близки до обкръжението на владиката. Според влязло в сила вече съдебно решение, на 11 септември до 10,00 часа, сегашните стопани на обителта от Съюза на архитектите, трябва да се изнесат от заеманите години наред помещения.

Владиката е разпоредил на този ден от 10,00 до 10,30 часа да бият камбаните на всички църкви в цялата пловдивска епархия. Самият дядо Николай се кани да отслужи тогава и благодарствен молебен в параклиса на манастира Свети Кирик и Юлита, заедно с придружаващите го свещеници.

По повод спечелването на делото за собствеността на манастира,  специално за молебена в „Свети Кирик  и Юлита ще бъдат изнесени чудотворните икони от цялата епархия. Ще бъде донесен и Светия кръст от Кръстова гора, целебната икона на Света Богородица, както и мощите на мъчениците Кирик и Юлита.

Манастирът фактически е собственост на църквата след решение на съда на две инстанции в резултат на дългогодишна съдебна битка. Още не е ясно дали архитектите ще обжалват на трета инстанция, но съгласно действащото законодателство, второинстанционното решение позволява вече на Църквата да възстанови собствеността си и монашеското подвижничество в манастира до Асеновград.