Акулите дискриминират сексуално мъжете

Нападат ги 9 пъти по-често, отколкото жените

Акулите подлагат човешкия род на сексуална дискриминация, като убиват девет пъти повече мъже, отколкото жени, пише в. "Дейли мирър", цитирани от Блиц. Според последно проучване непредизвиканите нападения на тези морски хищници с фатален изход в 84 на сто от случаите загиват представителите на силния пол.
Авторът на изследването проф. Дарил Макфий твърди, че откритията били толкова изненадващи, че екипът два пъти проверявал резултатите.

Според него това се дължи може би на факта, че в спортове като сърфинга, който дава най-висок дан на акулите, се включват предимно мъже. Представителите на силния пол потенциално прекарват повече време във водата и са готови да поемат по-големи рискове. От това естествено се възползват морските хищници.

Проучването било проведено от екип на университета Бонд в Куинсланд, Австралия. От него станало видно, че е имало трикратно нарастване на случаите на непредизвикани нападения на акули през последните 30 години.

В Австралия жертвите са най-много - 32 при 171 нападения. В Южна Африка са били регистрирани 132 атаки с 28 фатални изхода, а в САЩ - 769 нападения с 25 смъртни случая.

Големият брой жертви в страната-континент се дължат на голямата любов към морето на австралийците, твърди проф. Макфий, като напомня, че и размерът на акулите има значение. В австралийски води плуват бели акули, бичи и тигрови акули.

Белите акули са отговорни за повечето нападения. Интересното в случая е, че в САЩ са регистрирани най-много случаи на ухапвания, но и на най-малкия брой фатални изходи.

Изследването се е спряло само на непредизвиканите нападения, а не на тези, при които хората общуват с акули и ги дразнят по някакъв начин.

Професор Макфий отбелязва, че въпреки увеличения брой на атаките, паническият страх от акулите е доста раздут в сравнение с вероятността човек да стане обект на нападение.