Проблеми с тока в София поне за седмица

Изключванията са предвидени за периода 6 - 14 септември

Голяма част от жилищните квартали в София може да имат проблеми с електроснабдяването през следващата седмица заради ремонт на кабел на държавната компания "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), предупредиха от доставчика на ток в Западна българия ЧЕЗ.

Заради този ремонт се налага изключване на електрозахранването на две софийски подстанции - "Младост“ и "Черни връх“, за периода от 6 до 14 септември и макар “ЧЕЗ Разпределение България” да е взела технически мерки за осигуряване на резервно захранване на засегнатите райони, са възможни смущения в захранването.

Потърпевши се очаква да бъдат и четирите квартала квартала "Младост", "Дружба 2", "Дървеница", Студентски град, "Дианабад", "Витоша", "Малинова долина", "Горубляне", както и селата Бистрица, Железница, Герман, Плана, Панчарево и вилните зони Врана-Герман, Ярема, Косанин дол, Малинова долина, Симеоново-Драгалевци, както и парк "Витоша".

Аварийните екипи на ЧЕЗ са в пълна готовност за реакция. Компанията е създала необходимата организация за намаляване на неудобствата за клиентите и за максимално бързо възстановяване на електроподаването в случай на необходимост.

Програмата за изключването на двете подстанции е изготвена съвместно с представители на ЕСО и е съгласувана с Министерството на икономиката и енергетиката. Столична община, болниците и сградите с обществена значимост, които се намират на засегнатите територии, са уведомени за изключването на двете подстанции. Клиентите на ЧЕЗ могат да подават сигнали и да получават информация във връзка с прекъсвания на електрозахранването на денонощната информационна линия  0700 10 010, чрез автоматичното меню за аварии 3. Информация за планираните и непланирани прекъсвания е налична и на мобилната версия на сайта на компанията m.cez.bg.