Ще си имаме нов площад! Първа копка... през 2016 г.

По кой проект ще се обнови "Централен" става ясно тази седмица

Проектът, който Община Пловдив ще избере за преобразяването на площад "Централен", ще стане известен до дни, заяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев.

Градоначалникът припомни, че международният конкурс за площада стартира през април тази година. В края на месеца бяха избрани трима финалисти и на 1 септември приключи общественото гласуване за международния архитектурен конкурс.

В сряда експертен съвет на Община Пловдив ще реши кой е крайният победител. Решението ще се разгледа на сесията на ОбС в четвъртък, което означава, че още тази седмица пловдивчани ще знаят кой е проектът-победител в конкурса, който ще се реализира в следващите години. След решението на ОбС Общината ще покани екипа на проектантското бюро в Пловдив, като в рамките на два месеца ще се обсъждат подробности за техническото решение. След това ще се възложи с открит конкурс изработването на технически проект, обясни Тотев.

Очаква се реалното изпълнение на проекта да стартира през 2016 г., като кметът подчерта, че няма да има бързане заради местните избори през 2015 г. Това е важен проект, много по-голям от изборите, допълни градоначалникът.

От проекта зависи каква ще бъде и цената на новия площад. Парите могат да дойдат от три източника – Оперативна програма "Региони в растеж", Републикански бюджет, както и от общински средства. Въюможно е да се използват и трите начина за финансиране, заяви кметът.