Кралицата на фадото идва в Пловдив за Есенния салон на изкуствата

Красивата португалка ще пее в Античния театър на 17 септември

Докато слушаш Крищина, виждаш как капят листата, как слънцето бавно залязва, затаяваш дъх и усещаш носталгията по отминалите дни”, тези думи на музикалния критик Луиш Гомеш най-картинно описват преживяването на музиката на красивата португалка Крищина Бранко, която предстои да чуем в Пловдив.

Носталгията, изразена чрез музика, може да бъде изказана по много начини и с различни изразни средства. Но има един музикален стил, за който можем да кажем, че сякаш въплъщава носталгията – това е португалското фадо. То докосва различни струни на душата ни и може да отключи множество спомени, трепети и отдавна забравени мисли.

Fado означава “съдба”, но всъщност фадо е начин на живот. Изпълнената с тъга градска балада, която разказва за приемането на жребия на съдбата, за нещастната, несподелена любов.
Едно от лицата на фадото е на прекрасната Крищина Бранко. Седемнадесет години на сцената, 13 албума и множество вдъхновени концерти по целия свят – този богат артистичен път Крищина Бранко запечатва в ретроспективната програма “Idealist”, която тя ще представи в Пловдив.

Концертът на Крищина Бранко ще бъде на 17 септември в Античния театър в Пловдив от 20:30 ч. Билети за концерта може да се купят на касата пред Общината в Пловдив и в мрежата на тикетплюс. Самобитната изпълнителка трябваше да се качи на сцената на Античния театър през юли, но поройните дъждове станаха причина за отмяна на спектакъла на открито.

Концертът на португалската фадо-изпълнителка се организира от Джаз Плюс с любезната подкрепа на Института Камойнш и на Посолството на Португалия и в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.