Скандално! Деца изучават Корана в нелегални ислямски пансиони

За тях не знае почти никой у нас, дори властите

У нас действат нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града, в които те изучават Корана. Това показа проверка на Нова телевизия, чийто репортерски екип влезе под прикритие в няколко такива учреждения.

На тъмно, скрити от погледите на хората и без знанието и разрешението на институциите - така от около една година малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят в незаконни ислямски общежития, в които изучават Корана. Преподавателите са действащи имами и ходжи, а подслонът, храната, дрехите и религиозните курсове - напълно безплатни.

За пансионите не знае почти никой у нас, дори властите.

Един от тях е в Айтос - тристаен апартамент, който се намира в центъра на града. Едно от местата, където деца от околните села живеят и учат ислям. За съществуването му журналистите разбират от имама на Бургас, който е управител на ислямския пансион в бургаското село Билка. За него от Агенцията за закрила на детето установиха, че работи без лиценз.

Подставено лице от екипа на Нова телевизия се среща с него в Бургас. Представя се за вдовица от друг град, която е притисната от бедност и иска по-добро бъдеще за своя осмокласник. В началото имамът се интересува от религиозните й убеждения. След това той обяснява как и къде може да бъде настанено момчето, за да изучава Корана.

На уречената дата имамът отказва да се срещне с екипа на телевизията и да ги заведе в пансиона. Казва, че първо иска да види детето. От джамията в Айтос съветват журналистите да се свържат и да попитат за пансиона техния имам. Влизането в него обаче се оказва трудно, защото и имамът на Айтос отказва да го покаже преди да види детето. По-късно в телефонен разговор, когато екипът на Нова телевизия се представя официално, той твърди, че пансион няма и че се е объркал.