Изложбата "България 1944-1989: Забранената истина" гостува в Пловдив

Животът

09-09-2014, 07:10

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба "Светът на Яворов" се открива навръх 6 септември

Откриването е от 10,30 часа днес

Изложбата "България 1944 - 1989: Забранената истина" гостува в Пловдив. Откриването е днес от 10,30 часа на ул. "Княз Александър І" до община Пловдив. 

Общо 17 тематични пана, разположени по главната улица в Пловдив (ул. Княз Александър І), представят малко познати и малко изследвани факти от историята на България през годините на комунистическата диктатура.

Хронологията в текстове, документи, спомени и снимки започва от първите дни, непосредствено след 9 септември 1944 година и обхваща болезнени и дълго премълчавани теми, свързани със сложния и противоречив тоталитарен период. В нея попадат делата на "Народния съд", принудителната колективизация на селското стопанство, преследванията срещу църквата, нелегалната въоръжена съпротива на горяните, ликвидирането на опозиционните партии, погазването на гражданските права, затварянето на границите и т.н.

Годишнината от 1944 г. е повод за още едно преосмисляне на познатите и официални версии на историята чрез свидетелствата и реалните спомени на няколко поколения българи.

Основно послание на изложбата е, че никой вече няма и не би могъл да има власт да забрани истината. Но дали знаем, каква е цената на историческата поука? С материалите, текстовете и представената фактология тя се вписва в един глобален процес на максимално изчерпателно изследване и осветляване на комунистическите диктатури, които определят живота на хората в Източна и Средна Европа повече от четири десетилетия отвъд носталгичните нотки и премълчаните истини.

С този проект независимата работна група "Забраненото минало на България" иска да насочи вниманието към онази част от българското общество, която не е преставала да защитава демократическите си убеждения, въпреки комунистическите репресии.

Тя е била преследвана, унижавана и подложена на физическо унищожение. За нея се говори много рядко, имената на убитите политици, писатели, журналисти и на многото обикновени почтени хора са почти непознати днес, а техните гробове - незнайни. Те бяха против комунизирането и съветизирането на България и затова обявявани за "врагове на народа".

Нека се знае, че истината за съпротивата в България, за преживените репресии по затвори, лагери и насилието в ежедневието беше забранена за споделяне и пред най-близките хора. Това е една от причините днес по-младите поколения да знаят толкова малко за комунистическия терор.

С този проект искаме да дадем своя принос на обединена Европа да разбере причините за сегашното състояние на България. Те се коренят в редица несправедливи геополитически решения и в погрешни действия в по-ново време. Историята на България е част от историята на Европа.

Правата на човека и демокрацията са нашата обща ценост , за която хиляди българи за дали живота си. Отношението към жертвите на комунизма и пораженията от комунизацията и съветизацията на Източна Европа след Втората световна война, са общоевропейски проблем, който до днес се подценява и не се осветлява достатъчно.

Пътуващата изложба е проект на Gedenkbibliothek zu Ehren der Opfer des Kommunismus e.V. Berlin, иницииран от Фанна Коларова и публициста Стоян Райчевски, подкрепен от Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, Konrad-Adenauer-Stiftung. Експозицията е подготвена специално за представяне на открито в Пловдив със съдействието на Община Пловдив.

Изложбата е показана до сега в Берлин, в Европейския парамент в Брюксел, в сградата на Парламента в София и в Държавна агенция "Архиви", както и в няколко града в България (Карлово, Ст. Загора, Габрово, Бургас).

Документалният филм "България 1944 - 1989, забранена истина" с автор Ирена Даскалова дава думата на свидетелите, на жертвите и на техните наследници, които разказват за една от най-мрачните страници в българската история. Изложбата гостува в Пловдив до 30 септември.