Бог може да унищожи Вселената всеки миг!

Поставен при твърде високи енергийни нива, Хигс-бозонът може да доведе до апокалипсис, предупреди Стивън Хокинг

Вселената може да приключи съществуването си всеки миг. Това предупреди прочутият учен Стивън Хокинг. Физикът и космолог твърди, че хигс бозонът (масивна скаларна елементарна частица), чието съществуване бе потвърдено през 2012 г. в ЦЕРН, може да стане много нестабилен при високи енергийни нива и това да причини апокалипсис. Хигс бозонът е известен и като Божествената частица, пише "ВСеки ден".

 При такъв вариант, Вселената може да претърпи катастрофално вакуумно загниване, което да се увеличи със скоростта на светлината. „Това може да стане всеки миг и няма да има никакво предупреждение", обяснява Хокинг в увода на новата си книга, „Стармус".

 Все пак, засега няма пряка опасност от такава катастрофа, тъй като не съществува достатъчно голям ускорител за елементарни частици. Въпреки това коментарите на проф. Хокинг вече заинтригуваха учените по света, пише „Съндей таймс".

 „Ускорител като този трябва да е по-голям от планетата Земя и да достигне 100 милиарда гигаелектронни волта - нещо, което при настоящата ситуация никой не може да си позволи да финансира", добавя саркастично теоретичният физик.

 

Откритието на Хигс-бозона в колайдера не е причината за този проблем, категоричен е проф. Джон Елис от ЦЕРН. „Ускорението при нас няма как да причини нестабилност на частицата, защото енергията е твърде малка за това", убеден е той.

 Хигс бозонът бе открит от учени от Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН, преди две години. Той се образува при сблъсъка на протони с висока енергия. Елементарната частица е кръстена на британския физик Питър Хигс, който предсказва съществуването ѝ през 1964 година. Заради факта, че Хигс-бозонът дава форма и размер и всичко, което съществува в познатия ни свят, той е известен и като Божествената частица.

 

72-годишният Стивън Хокинг се занимава основно с космология и квантова механика, известен е и като популяризатор на науката. Въпреки тежкото си заболяване - амиотрофична латерална склероза - той не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори