В XXI век средното образование е задължително

В бъдеще дори ще е по-изгодно да имаш професия от гимназия или техникум, отколкото диплома за висше без професия

Едва 19% от хората с основно или по-ниско образование ще имат работа през 2028 г.
Това показват средносрочните и дългосрочните прогнози за развитието на пазара на труда, които са изготвени от Министерството на труда и социалната политика.

Доста по-оптимистична е прогнозата за заетостта на хората със средно образование - 79,7% от тези, които го завършват, ще имат работа през 2028 г., при висшистите този дял дори е 90,2%, отбелязва "24 часа".

Тоест образованието вече става задължително не само в началния курс, задължително е днешното дете на XXI век да завърши поне гимназия, ако родителите му не искат един ден то да живее от тяхната пенсия или на социални помощи.

Между другото очертаните от проучването на социалното министерство тенденции показват, че ако нивото на заетост при висшистите ще е стабилно след 2018-2019 г., то това на хората със средно образование ще расте и дори е вероятно в още по-дългосрочен план да се окаже, че е по-изгодно човек да има професия от гимназия или техникум, отколкото диплома за висше без професия, коментират експерти от социалното министерство.

Именно икономически дейности, в които има много работни места за хора със средно образование, влизат и в прогнозата за броя работни места по браншове до 2018 г.

Всъщност от петте професионални сектора, осигуряващи най-много работни места, единствено в сферата на образованието се търсят повече висшисти, отколкото среднисти.

За следващите четири години най-много свободни работни места ще има в търговията и в ремонта на автомобили и мотоциклети.

В строителството очакванията са за 204 326 места през 2018 г., в транспорта и складирането - 180 975 места, следва производството на текстил, кожи и изделия от тях със 175 137 работни места.

Огромна част от тях в тези сектори през 2018 г. ще са за среднисти, показва още прогнозата.
И сега завършилите гимназия са най-търсени от фирмите. 57% от работниците, които търсят в момента фирмите, са хора, завършили гимназия. Това показва проучване на Агенцията по заетостта сред работодателите за нагласите им при назначаване на младежи.

Проучването е направено през юни и юли тази година, обясни шефът на агенцията Асен Ангелов. Обхванати са над 4000 работодатели, които имат заявени над 22 000 места за младежи в Агенцията по заетостта.

34% от местата, обявявени от фирмите, са за кадри със завършено средно общообразователно училище. За сравнение работните места за висшисти според проучването на Агенцията по заетостта са 33%, като само 1% са за хора с високата образователна степен доктор.

Едва 8% от местата са за младежи, завършили само основно образование, а за абсолютно необразовани - само 2%.

В момента най-търсени са приложните специалисти, металурзите и занаятчиите, показва проучването на Агенцията по заетостта. За тях са 29% от местата. Следват продавачите, за които търсенето е 22%. И за двете групи дейности е нужно средно образование, за предпочитане от професионално училище.

Бизнесът одобрява възпитаниците на техникумите, които обучават в сферата на енергетиката, транспорта, машиностроенето, рудодобива, услугите, туризма и икономиката. Затова и често наема ученици на работа и така те едновременно учат и работят.