От ГЕРБ спряха кампания и обуха гумени ботуши с пострадалите в Бургаско

Тонове кал и отпадъци изринаха кандидат-депутатите от Варна и Бургас в засегнатите села

На 9 септември – Световният ден на красотата политици доказаха, че труда краси човека и може да изчисти и мърсени и грозни картини след бедствието, което сполетя Бургаски регион на 5 и 6 този месец.

Кандидати за народни представители на ГЕРБ от Бургас и Варна обединиха усилия, запретнаха ръкави и обуха гумени ботуши, заедно с жителите на най-засегнатите от бурята селища.

Варненска и бургаска група от кандидат-депутати  хвана кирки, лопати, а някой и с голи ръце и гумени ботуши измъкваха затънали в тиня каравани. Вилната зона на село Росен може да послужи за пример, колко разрушителна може да бъде силата на природата. Там от рано сутринта третият в листата на ГЕРБ във Варна - Красен Кралев, заедно с колегите си Нели Петрова, Владимир Вълев, Николай Костадинов, се хванаха да помагат на всеки, който има нужда, рамо до рамо с кандидатите за народни преставители от Бургас - Снежина Маджарова, Рахим Ибрям, Рафи Янчев и Таньо Костадинов.

„Положението наистина е сериозно. Работихме в къща, на която е отнесена цяла стена и масивен зид. Там водата е достигнала до втория етаж, била е около 2,5 метра. Ако в такава ситуация не си помагаме – не знам кога. Хората са много благодарни, защото работата е много за всяка една къща. За щастие успяхме да свършим много за 8-9 часа и вече картината не изглежда толкова ужасяваща”, сподели г-н Кралев.  

Снежана Маджарова, разказа че е видяла къщи, напълно сринати, а други с много поражения. „За съжаление, на хората няма кой да им помага и се мъчат сами да се справят. Това, което мен ме учуди е, че става дума за малко поточе, в което се е събрала толкова вода, че да направи такава беля. Изнасяме покъщнината от домовете и утре продължаваме”, каза още тя.

Едно от най-пострадалите от водната стихия селища, където също кандидати за депутати от Бургас и Варна показаха, че сговорна дружина планина повдига е Ново Паничарево.

„Тук сме, така както бургазлии бяха в Аспарухово веднага след трагедията от 19 юли. Трябва да сме единни в такива моменти”. Това каза кандидатът за народен представител от Варна адмирал Пламен Манушев, който часове наред, с още 20 членове на партията, запретна ръкави в клата, заедно със собствениците на сериозно засегнати от водната стихия къщи.

„Добре, че бяха тези усмихнати и добри момчета и момичета, че успяхме да видим малко светлина в тунела. Гледката не ги изплаши, работата също. Предната вечер се чудехме от къде за започваме. Оградите и вратите бяха съборени всичко беше тиня, покъщнината ни –плуваше в калта”, сподели 50-годишната леля Жечка от селото.

Според кандидатът за народен представител Павел Христов, това не е популизъм, а най-нормална човешка реакция в момент на криза. „За тези хора щеше да бъде трудно да се справят сами в тази ситуация. Някой от къщите изглеждаха ужасяващо нормалното е да има кой да помогне на собствениците им”, каза г-н Христов.

„Много от живеещите в селото ни споделиха, че нямат застраховки, но бяха много благодарни за това, че им оказахме помощ. Ние не сме тръгнали да влизаме в имотите им насила. Там, където имаха нужда от нас се отзовахме, затова сме дошли”, допълни адмирал Манушев.   

Друг кандидат, но от бургаската листа - Румен Желев уточни, че е свършена много голямо количество работа и допълни с усмивка: „Не случайно на най-тежките места, там където опасността от болести е най-голяма, поради мръсотия и тиня трябва да бъдат кандидатите за народни представители, тъй като те имат имунитет и са защитени от всякакви зарази”.