Започва делото за екстрадицията на Николай Кобляков

Вчера Софийският апелативен съд отмени домашния арест на активиста

Днес от 10 ч. в Софийски градски съд предстои да започне разглеждането по същество на искането на Русия за екстрадиране на  задържания у нас френско-руски политически активист и социален предприемач Николай Кобляков. По същото време пред Съдебната палата ще започне и инициирано във Facebook събиране в подкрепа на френско-руския дисидент под надслов “Свобода за Кобляков”.

Вчера Софийският апелативен съд ( САС) отново наложи по-леката мярка "подписка" на Кобляков. С това свое решение САС отмени определението на Софийски градски съд от 1 септември. Мотивите са, че не е налице опасност Кобляков да се укрие, а и като гражданин на Европейския съюз той има право на безпрепятствено пребиваване и придвижване на територията на страната.

Той бе задържан от българската полиция в края на юли и няколко дни по-късно освободен от българския арест с наложена от прокурора забрана да напуска страната.

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение Асоциация “Russie-Libertés” (“Свободна Русия”), която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина. Кобляков е основател на компанията Senior Group, която развива проекти за изграждане на домове за възрастни хора.

В началото на миналата седмица бе внесено искане до Президента на Република България Росен Плевнелиев за предоставяне на политическо убежище на Кобляков, поради заплаха от преследване и злепоставянето му от властите на родната му държава.

В четвъртък десетки граждани се събраха пред сградата на Президентството, за да подкрепят Кобляков.

В защита на френско-руския дисидент застанаха едни от най-големите правозащитни френски неправителствени организации – Amnesty International Франция, ACAT и Russie-Libertés.

Открити писма до предидента Плевнелиев в подкрепа на искането за политическо убежище за Кобляков изпратиха и Български хелзинкски комитет и Протестна мрежа, както и политическите партии ДСБ, Зелените и ДЕОС.