Вестниците в сряда, 10 септември

Най-доброто от печата

10-09-2014, 06:23

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Последиците от наводненията отново са сред водещите теми на всекидневниците

 

„Държавата помага във всички пострадали от наводнения райони, увери днес в Пазарджик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, цитиран от пресцентъра на ведомството. В работата по последствията от бедствията ще участват както социални работници, така и социално-слаби граждани, стана ясно от думите му.
Социалните работници от териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане първи оказват помощ на пострадалите, заяви министърът. По думите му мобилни екипи обикалят из пострадалите райони и предоставят необходимите документи на бедстващите, за да могат те да получат по-бързо еднократната си помощ от 325 лв.
По този начин до момента в Берковица и Георги Дамяново са приети по 28 молби-декларации, а в област Хасково са приети общо 37 молби за еднократна помощ - 22 в село Странско и 15 в село Черноконьово. В Созопол молби са предоставени на 60 домакинства, в област Стара Загора се очаква да се попадат около 100 молби. "Мобилен екип от социални работници в рибарското селище в Бургас е предоставил над 100 документа за еднократно подпомагане на нуждаещите се", допълни министър Христосков.
Едновременно с това в дейностите по разчистването ще се включат няколко десетки човека от бедстващите региони, които получават месечни социални помощи и в замяна полагат обществено полезен труд. В Берковица това са 88 души, а в Георги Дамяново - 27. В община Димитровград за общественополезен труд могат да бъдат насочени 144 души, в община Раднево - 30 души и още 37 в община Гълъбово." - в. „Дневник".

„Пораженията, нанесени от водната стихия в Мизия, са в размер на 5.5 млн. лв. Това каза кметът на града Виолин Крушовенски пред "Фокус". Данните за щетите идват ден, след като служебният вътрешен министър Йордан Бакалов призова местната управа да работи по-бързо, за да може правителството да отпусне пари.
Приливната вълна, която заля града в началото на август, е наводнила 828 къщи. От тях 27 са сринати, а други близо 100 трябва да бъдат разрушени, защото са опасни за хората. По данъчните оценки щетите на домовете са за 4.5 млн. лв. От общината преди време обясниха пред "Сега", че ще настояват критериите за оценка на щетите и възстановяването им от междуведомствената комисия да се променят. Сега има горен праг до данъчната оценка на пострадалия имот, но това обикновено означава крайно недостатъчно пари. Затова хората искат това изискване да се промени и оценките да се правят на пазарни оценки.
За възстановяване на училища, детски градини, пътища и улици и строеж на фургонно селище пък са необходими над 1.1 млн. лв..." - в. „Сега".

„Две дела са образувани в Бургаската окръжна прокуратура след невиждания потоп, който удави региона.
Едното е във връзка с двете удавени жени от Бургас - Недялка Танева и Камелия Желязкова, а другото е за третата жертва - 27-годишния пастир Юсуф, открит мъртъв край с. Ново Паничарево.
Делата са образувани по чл.115 от НК за убийство, но това е само работен вариант, уточниха от прокуратурата.
Все още разследващите провеждат разпити на очевидци и свидетели на кошмарните събития от нощта на 6 септември.
Делата са образувани в самия ден на трагедията, уточни говорителят на окръжната прокуратура Красимира Кателиева.
Все още не са назначени експертизи, тъй като се изчакват доклади от различни държавни и общински институции относно метеорологичните условия в нощта на потопа и релефа на местността край хижа "Странджа", където стана трагедията с двете жени от Бургас.
Роднини на жертвите вчера разговаряха лично с двамата спасители Николай Кирилов и Николай Градев..." - в. „24 часа".

Друга тема с продължение от вестниците в сряда е кризата в КТБ.

„Две срещи на тема „Корпоративна търговска банка" е имало при главния прокурор днес - на БНБ и финансовото министерство, инициирана от Сотир Цацаров и втората - на работодатели и синдикати, които са поискали от обвинител N 1 да бъдат приети за разговор.
Двама души са присъствали и на двете срещи - главният прокурор и финансовият министър Румен Порожанов. Според оскъдната информация на първата среща ръководството на БНБ е било настойчиво насърчено да използва всички свои правомощия и да си свърши работата по закон в КТБ - или да даде план за оздравяването й, или да я обяви в несъстоятелност.
Участниците във втората среща - представители на 4 работодателски организации, на КНСБ и „Подкрепа", са поискали експерти и представители на комитета за защита на КТБ, иницииран от Вежди Рашидов, да седнат в общ консултативен съвет с ръководството на БНБ и да се търсят ефективни решения за трезора.
На 3 септември Сотир Цацаров обяви, че ще организира среща на БНБ, за да се намери изход, при който всички граждани, фирми и общини да си получат парите. Според участник в инициираната от главния прокурор среща, на нея той отново е повторил пред Иван Искров и Румен Порожанов, че назаказателното производство срещу КТБ не спира целия финансов живот на този трезор. Целта на днешната среща между БНБ, прокуратура и финансово министерство била тези три страни да седнат на една маса и да намерят бързо решение, а не целяла намеса или акция на обвинението „спасяване на КТБ".
Участник във втората среща уточни, че Сашо Дончев е поканил преди дни главния прокурор в сградата на Българска стопанска камара - организацията, която бизнесменът ръководи. Цацаров е отказал и тогава работодатели и синдикати са поискали да дойдат в кабинета му с обяснението, че търсят диалог с БНБ - различни експерти да седнат с експертите на националната банка на една маса и да търсят ефективни решения за затворения трезор на Цветан Василев.
Според осведомени част от присъствалите на втората среща не знаели, че тя е поискана от БСК, и питали прокурорите за какво са ги поканили. Най-важното обаче било, че всички страни изразили недоволство от липсата на активност от страна на БНБ." - в. „Труд".

„България обсъжда възможността дали да поиска екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия, където по информация на неговия адвокат се намира той. Това съобщи премиерът Георги Близнашки в предаването на Георги Коритаров по ТВ +.
Според Закона за екстрадицията тя може да бъде поискана от главния прокурор за обвиняем или за осъден с влязла в сила присъда и от министъра на правосъдието - за подсъдим, по предложение на съответния съд.
Цветан Василев е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери. За него е издадена европейска заповед за арест и се издирва от Интерпол.
Сърбия не е член на Европейския съюз, но е подписала Европейската конвенция за екстрадирането, което означава, че формалностите около процедурата ще бъдат уредени между двете държави.
Служебният премиер Георги Близнашки призова мажоритарния собственик на поставената под специален надзор КТБ да се върне в България независимо от опасенията си заради заплахите към него..." - в. „Дневник".

„КТБ вече не може да бъде спасена без публични средства
"Два месеца след като КТБ не функционира вече се опасяваме, че става все по-лошо, и е очевидно, че без публични финанси няма как да се случи", заяви след срещата при главния прокурор председателят на БСК Сашо Дончев.
За спасяването на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) вероятно ще бъдат ангажирани публични средства. Това стана ясно след среща между главния прокурор Сотир Цацаров, представители на бизнеса и синдикатите във вторник. Към момента не е ясно какви суми ще са нужни. "До вчера бяхме на мнение, че публични финанси не трябва да се използват, но два месеца след като банката не функционира, вече се опасяваме, че става все по-лошо, и е очевидно, че без публични финанси няма как да се случи", заяви след срещата председателят на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев. По думите му в момента въпросът е дали ще се чака денят, когато и публичните средства няма да помогнат, или ще се действа бързо. "Ние не твърдим, че всички действия, извършвани особено през последните 4-5 години, в тази банка са били законни. Но ние държим банката да бъде съхранена като бизнес. Ако не бъде спасена банката, загубите за обществото ще са много по-големи", заяви той.
Дончев коментира, че по време на срещата са получили уверение, че на 21 септември Българската народна банка (БНБ) ще излезе с ясен доклад, който да даде точна информация за състоянието на банката. Той разкритикува ръководството на БНБ за липса на диалог и допълни, че по време на срещата е постигната договореност до края на седмицата или началото на следващата да има нова, този път между експертите на БСК и тези на централната банка..." - в. „Сега".

Състоянието на асансьорите в страната също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Проверката на асансьорите в жилищни блокове, наредена от вицепремиера Екатерина Захариева през август, доведе до спиране на почти една четвърт от инспектираните съоръжения. Голямата проверка бе заради трагичния инцидент в столицата на 19 август, при който жена загина в паднал от 8-ия етаж асансьор.
„От прегледаните досега 925 асансьора сме спрели 213, което прави около 23%. В страната има над 120 000 асансьора и техните проверки продължават", каза шефът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.
Според него в 7-8 от случаите повредите са доста сериозни и наподобяват причините, довели до инцидента с асансьора убиец: протрити въжета, които могат всеки момент да се скъсат, и неработещ спирачен механизъм. Днес излезе окончателният доклад на агенцията за трагичния инцидент от 19 август и днес документът ще бъде предаден на прокуратурата..." - в. „Труд".

„Асансьорът ще се спира, ако поддържащата или надзорната фирма разпореди смяна на част. При отказ на блока тя да бъде сменена, ще има от 200 до 500 лв. глоба за домоуправителя. Това са част от промените в наредба, които предлага Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
Всекидневие е да не се зачитат предписанията на фирмите, каза шефът на агенцията Стефан Цанков.
Той уточни, че от проверени 925 асансьора в цялата страна 213 са били с неизправности и са спрени..." - в. „24 часа".

„Фалшива шайба, която е с 3 пъти по-малък диаметър, е причината за протриването на въжето на злополучния асансьор в бл. 115 на бул. "Цариградско шосе. В него на 19 август загина Цветелина Радунчева, а спътницата й Мария Ваклинова оцеля по чудо. Асансьорът убиец полетя към ада от 9-ия етаж на жилищния блок. Директорът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков разкри причините на инцидента.
Злощастната шайба е монтирана пред 2 г. Тя е с диаметър едва 120 мм, докато, според оригиналната документация, трябва е 400 мм, обясни Стефан Цанков. Заради по-малкия си размер шайбата не могла да осигури добра вертикалност и съосност. Това създавало напрежение, а снимки сочат, че на практика въжето е излязло от улея и от триенето си е направило свой. Нишките започнали да се прокъсват и накрая се скъсало.
Когато кабината полетяла надолу, е трябвало да сработят два клинови механизма, които да спрат асансьора между етажите. Незнайно защо обаче, единият не сработил, другият не издържал под тежестта на лифта и жените полетели надолу. "Въжето е сменено преди година. Очевидно някой е трябвало да помисли защо въже, което може да издържи 20-30 г., се къса само за 12 месеца, и да види, че има проблем", коментира Цанков вчера. Последната проверка на асансьора убиец е правена уж на 20 юни - 2 месеца преди трагедията. Най-вероятно обаче техникът просто се е повозил в лифта, без да отваря и да влиза в машинното отделение...
Фирмата, извършила ремонта на лифта през 2012 г. - "Софт лифт", не е предоставила никакви документи и сертификати за монтираните възли. Дружеството, осъществяло надзора - "Ембелик контрол", пък било хванато с 15 нарушения и е трябвало да бъде в процедура по отнемане на лиценза. Към момента той е бил ограничен..." - в. „Стандарт".

Вестниците поместват и публикации за икона на Христос в Пазарджик, от която е потекло миро.

„Чудо застигна Пазарджик. Навръх Малка Богородица иконата на Исус Христос Пантократор (Вседържател) в катедралната църква "Успение Богородично" в града пуска миро.
"Течността не бива да се докосва, тъй като тя вероятно има божествен произход", каза свещеник Яков. Пред www.marica.bg той уточни, че край лика на Божия син се усеща приятен аромат. Мирото с мирис на тамян, примесен с благовония, се стича от ръцете на Христос. Иконата е разположена на "царския ред" на иконостаса, като се пада петата вдясно от "царските двери" на олтара.
Никой от посетителите на църквата и служителите в нея не си спомня дали в града е имало друга икона, която да мироточи. С дясната си ръка Христос благославя, като пръстите му образуват гръцките букви тС ХС, съкращение на Исус Христос. Иконата е в катедралата от създаването на храма и е монтирана в иконостаса вероятно след неговото основаване през 1840 г.
Свещениците нямат обяснение защо мирото се е появило точно сега...
"Поличба за грях е, щом Спасителят се е разплакал, значи сме много грешни", нареждат жените, които топят пръстите си в него и правят кръстове на челото си. Според други обаче е знак, че Бог ще пази хората от града и ще им дари изцеление..." - в. „Стандарт".

„Течност подобна на миро потече от двете ръце на Исус Христос, изобразен на голяма икона, която е част от иконостаса на катедралния храм " Св. Богородица" в Пазарджик. Стичащата се течност е била видяна от миряни в понеделник, в деня на Малка Богородица, други вярващи пък са я забелязали още в неделя по време на вечерната служба в църквата. На пипане течността е мазна и от нея се усеща леко благоухание. Струята е била видимо най-обемна в деня на Малка Богородица. От течността са взети проби, които са изпратени в пловдивската митрополия, откъдето ще бъдат изпратени за лабораторно изследване, съобщи архерейсткият наместник на Пазарджик отец Яков. Едва след като състава на течността стане известен от пловдивската митрополия ще коментират феномена.
" Ако е Чудо ще го оповестим", заяви Яков. Той отказа какъвто и да е допълнителен коментар с мотив, че не може да талкува действията на Бог. Според възрастни миряни обаче стичащото се миро е лоша поличба за Пазарджик. Според други тълкуватели подобни явления са били регистрирани миналия век в бачковския манастир преди войни, или съдбоносни събития. Видимо е обаче, че стичащата се течност няма как да бъде нагласена умишлено. Иконата е голяма, а горната й част се намира на около три метра от пода на храма. Течността сякаш се появява от нищото непосредствено под пръстите на ръщете на Исус Христос и се стича надолу. Но неофициална информация въпросната икона е рисувана от неизвестен майстор около 1840г. по времето, когато е изработен иконостасът на църквата " Св. Богородица". Той е направен от орех, с уникални дърворезби и е обявен за паметник на културата от Юнеско..." - в. „24 часа".