Спряха асансьор, двойник на съоръжението-убиец в столицата

В Кърджали

В Кърджали са спрeни асансьори, защото са констатирани няколко случая на негодни клиновидни спирачни механизми, съобщиха от Държавната агенция за технически надзор (ДАТН).

По време на проверката са установени и съоръжения с неработещи устройства срещу претоварване, пише 24rodopi.com.

Всеки четвърти от проверените досега асансьори в страната е спрян от ДАТН, защото е опасен. От проверени 925 съоръжения основно в жилищни сгради са спрени 213. Проверката започна след трагичния инцидент в София, при който асансьор пропадна от деветия етаж и уби една жена, а друга рани тежко. Никой не знае колко точно са съоръженията в страната, защото няма електронен регистър, но се предполага, че са около 120 000.

Един от спрените асансьори в Кърджали бил с неизправен заклинващ механизъм като фаталния асансьор в София. Друг асансьор от града край Арда пък е с неработещо устройство за контрол на товара, както бе авариралият в "Майчин дом" с 9 жени.

Да има ограничение за броя на асансьорите, за които един техник може да отговаря (до 160 месечно), по-високи глоби, повече основания за вземане на лицензи и по-трудно подновяване. Това са част от измененията в наредбите, които се очаква да приеме Министерският съвет.