Ябълките цъфнаха, иде сурова зима

Чака ни тежко време, лястовиците отлитат по-рано

Ябълките и черешите масово цъфнаха за втори път тази година в някои части на страната. Възрастните хора разказват, че това се случва рядко и вещае тежка и сурова зима. В Дебелец дръвчета масово разцъфтяха, пеше "Всеки ден".

 Необичайното явление веднага предизвика коментари в района и различни тълкувания. Според народните вярвания цъфнало дърво в края на лятото или началото на есента е предвестник за много студена и продължителна зима. Специалистите обясняват, че явлението не е нормално. То е свързано с горещините, наводненията и болестите по дърветата. Според някои теории овошките цъфтят по два пъти, когато листата им изсъхнат предварително заради замърсяване на околната среда. Няколко години след повторния цъфтеж дърветата умират.

 Други фолклористи предполагат, че тази година зимата ще дойде по-рано и изневиделица, а сигнала за това дават цъфналите кестени и люляци в други райони на България. Такива има в центъра на Габрово, както и по пътя между Дупница и Благоевград, и в Търговище.

 Есента ще е кратка и дъждовна, а зимата - люта и продължителна, с поне един месец сух студ, твърдят възрастни добруджанци, които наблюдават движението на птиците на юг и правят своеобразни метеорологични прогнози на базата на народните вярвания.

 През Добруджа минава миграционният път на птиците, наречен от учените Виа Понтика, и десетки хиляди лястовици отлитат от нос Калиакра към южните страни. По принцип те заминават в края на септември и началото на октомври. Сега обаче лястовиците се събират на ята и се готвят да напуснат страната ни, смятат народните синоптици и съветват да сме готови с топли дрехи и дърва още от следващия месец.

 Синоптиците уверяват, че ни чакат още топли дни, преди да дойде зимата. През септември ще има циганско лято с много слънце, макар и за по-кратко в сравнение с минали години. Прогнозите за месеца сочат, че слънцето ще ни стопли дори и с 30 градуса следващата седмица. От 20-и пък отново трябва да извадим якетата, тъй като ни чакат пак валежи.