Как да учим и помним по-лесно?

Животът

10-09-2014, 09:17

Снимка:

wageningenur.nl

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Имаме си първокласник - как да му помогнем?

С помощта на няколко лесни стъпки

Преди да започнете да учите, трябва да освободите място – физически и психически. Обикновено учите за нещо конкретно – изпит например. Ако ви се струва обезсърчително, поемете дълбоко дъх и направете пауза преди да започнете. 
Помислете за нещата, които ви карат да се чувствате комфортно – любима напитка, удобни дрехи. Използвайте всички начини, които биха направили процеса по-приятен. Когато чувствате физически комфорт, се подобрява и менталният. 
Създайте собствена зона, която не бива да изглежда като работен офис – на много студенти това не им влияе стимулиращо. 
Друг важен е фактор е установяването на правилни темпове на учене. Когато то е бързо и усилено, обикновено води до изразходване на много енергия. За много по-разумно се оказва равномерното темпото – по този начин енергията се разпределя. Истината е, че няма правилен или грешен ритъм на учене – важен е този, който работи за вас, просто трябва да го откриете. 
Не бива обаче да забравяте, че почивките са толкова важни, колкото и активното учене. Така че, не забравяйте да си почивате от време на време. Режимът 10 минути почивка на всеки 30 минути активно учене работи за много хора.
Полезно е да знаете начина, по който работи паметта. Независимо от последователността, хората помнят най-добре първата и последната получена информация. Каквото и да се опитвате да си спомните, най-ясни ще бъдат неговите начало и край, а спомените в средата може да са "по-мътни".
По този начин работи мозъкът и вие не може да го промените. По-скоро се опитайте да организирате ученето си така, че да извлечете всички ползи.

puls.bg