Спешни мерки се вземат за дерето в с. Бузовград

Кметът Галина Стоянова посети проблемното място

Дерето, което минава по две от главните улици на Бузовград – ул. „Христо Ботев“ и ул. „Бачо Киро“ създават проблеми на жителите на населеното място, особено по време на проливни дъждове. Граждани се оплакаха от високи води по време на дъждовете, които носят пръст, треви и др., запълват дерето, минаващо покрай техните къщи и наводняват дворовете им. В резултат на обилните дъждове, поради затлаченото и непочистено дере и изградените бетонни подходи към къщите, които са като бент за водата, тя не може да се оттече към канализационната шахта и прелива от улицата в дворовете.
Кметът на община Казанлък Галина Стоянова посети проблемното място и бе решено да се вземат спешни мерки.
Дерето ще бъде почистено от наносите, тинята и растителността, като кметът призова и живущите в близките къщи да се включат в тази дейност. Специалисти от общинска администрация ще направят заснимане на терена с цел укрепване на дерето и постигане на оптимален наклон, така че водата да се стича в правилната посока с цел избягване наводняването на дворовете. При необходимост ще се разбият бетонните подходи и след укрепване на дерето, ще се направят нови с подходящ светъл отвор.
В разговор с ръководството на „Напоителни системи“-Стара Загора кметът Галина Стоянова постигна поемане от тяхна страна на ангажимент да почистят напоителния канал, минаващ близо до ул. „Бачо Киро“ и в който се влива водата от вадите от двете страни на улицата. Така високите води от ул. „Христо Ботев“ ще бъдат контролирано насочени по дерето към канала и няма да създават затруднения на хората.
Заедно с кмета Галина Стоянова в Бузовград бяха още заместник-кметът Даниела Коева, специалисти от общинска администрация и кметът на населеното място Михаил Янушев.