С концерт на Студентски струнен оркестър започва фестивалната програма на „ВиаПонтика“ 2014

Студентският струнен оркестър ще изнесе концерт и в Албена

Студентският струнен оркестър при Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Райчо Христов ще сложи началото на фестивалните  събития на седмото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „ВиаПонтика“, което тази година  се провежда  от 9 до 18 септември в Балчик и Албена. Концертът ще започне в 18 часа на 10 септември в храма „Св.св. Константин и Елена“в Белия град.Музикалната формация със солисти СанжарСапаев (цигулка) иФараджАкбаров (кларинет) ще представи произведения на Росини, Вивалди, Г. Холст.

Студентският струнен оркестър няма стилистични ограничения и все пак основният репертоар гравитира около бароковата музика, виенската класика, националните композитори.Студентите са оркестранти, но и солисти, а понякога  оркестърът  партнира и на звездни гастроли като тези на цигуларите проф. Дина Шнайдерман и Александър Дубах. Освен обучението си по избрания от тях музикален инструмент или пеене, всички студенти на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София получават възможността за музикални практики в различни камерни ансамбли и формации. С тези умения, които се усъвършенстват до завършването на Академията, студентите участват последователно в Струнния и в Симфоничния студентски оркестър. За повечето възпитаници на НМА „Проф.     Панчо Владигеров“ профилът на оркестров изпълнител ще бъде основна професионална реализация и бъдеще.

На  11 септември Студентският струнен оркестър  ще изнесе концерт и в Албена. Музикалното събитие ще започне в 19 часа в хотел „Фламинго Гранд“ GrandHall в центъра на курортния комплекс.