Ръст на престъпленията в София

Най-голям дял е отчетен при кражбите, показва статистиката на СДВР

През миналата година столичната полиция (СДВР) наблюдава увеличение на измамите и престъпленията, свързани с притежание и разпространение на дрога, джебчийските кражби и хулиганските прояви. Това е една от констатациите в отчета на СДВР, представен от шефа на най-голямата полицейска дирекция в страната Младен Маринов.

Най-голям дял на престъпленията е отчетен при кражбите – 62.4% от всички деяния на територията на столицата. Най-често сигнали за този вид престъпления са били подавани в кварталите "Младост", "Полигона", "Дружба", "Люлин", "Банишора" и района на МОЛ "Сердика".

"Борбата с наркотиците продължава. Най-честите места за разпространение на дрога са питейните заведения и в районите около училищата. Предприели сме кампания в училищата за разясняване на последиците от употребата на наркотици. Интересът към програмата е много голям", посочи директорът на СДВР.

По думите на Маринов най-много са грабежите в района на Централна гара, както и в кварталите "Младост" 1А, "Люлин" 8 и 10, както и в "Дружба" 1. Автокражби пък са регистрирани най-често в кварталите "Студентски град", "Дървеница", "Овча купел", "Гоце Делчев", "Стрелбище", "Дружба" , "Младост", "Света Тройца" и "Банишора".

Отчетен е спад при кражбата на автомобили като техния дял от всички регистрирани на територията на столицата е 7.2%.

До две седмици МВР ще пусне телефонна линия, в която хората ще могат да подават сигнали за купуване на гласове и престъпления, свързани с изборите. А дотогава това може да става на спешния телефон 112.