Детелина Николова се срещна с потърпевши от наводнението

Без данък сгради и смет за пострадалите от наводнението, чиито къщи са разрушени

Кметът на Добрич Детелина Николова се срещна снощи с пострадали от наводнението през юни т.г., които са настанени в общински жилища.

Тя обясни, че от вторник в община Добрич е получен нов списък от Фондация „Помощ за благотворителността в България", която разпределя средствата до DMS кампанията. Ако някой е бил в първоначалния проекто-списък, но сега не фигурира, в центъра за услуги и информация в общината са оставени заявления, които трябва да бъдат попълнени до петък и ще бъдат изпратени до фондацията в столицата.

Николова запозна потърпевшите с възможността да получат безплатно проект за жилище. Разработени са два типови проекта - единият за 40 кв. м застроена площ, а другият - за 50 кв. м застроена площ. Те могат да получат проектите безплатно, като трябва да платят единствено около 70 лева за копирането. Останалите разрешителни - за строеж, виза и други, общината ще предостави безплатно.

Кметът е подготвил предложение, което ще внесе на предстоящото редовно заседание на общински съвет във вторник, ката задълженията на хората, чиито къщи са разрушени от наводнението, към общината – данък сгради и такса смет за тази година да отпаднат.

 Една жена от пострадалите отправи молба поне през зимните месеци наемите им да бъдат намалени наполовина, защото някои от тях изплащат заеми, строят си порутените къщи. Кметът се ангажира и този въпрос да бъде разгледан.