Огнеборци се борят с бедствия в центъра на Пловдив (ВИДЕО)

Мисия Пловдив

11-09-2014, 13:18

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Терзийска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бедствия, пожари и трусове в центъра на Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Симулират трус в центъра на Пловдив

Пожарникарите отбелязаха професионалния си празник с демонстрация пред деца и граждани

Пожарникари и спасители демонстрираха пред деца и граждани как трябва да се реагира при бедствия и аварийни ситуации. В занятието пред сградата на Централна поща се включиха още доброволци от общинското формирование "112” в Пловдив и представители на БЧК. Събитието бе част от празничните прояви по повод Седмицата на пожарната безопасност  и Професионалния празник на пожарникаря на 14 септември.

Камелия Чобанова, последен курс в Академията на МВР, изигра ролята на пострадал при демонстрацията при сваляне на гражданин от покрив на сграда с помощта на пожарна стълба.  Това може да се случи при всяко едно бедствие – земетресение, наводнение или пожар. В подобни ситуации хората действат първосигнално и повечето не успяват да запазят самообладание, обясниха огнеборците.

Изваждане на затиснат от автомобил при ПТП бе една от най-интересните демонстрации по време на събитието. За рекордно краткото време от 20 минути,  спасителите успяха да извадят "пострадалия” и да обезопасят пространството около унищожения автомобил.

Как да се действа при изтичане на опасни химически вещества за населението показаха специалистите на събралите се пред Централна поща. Облечени в специални костюми, огнеборците овладяха високата степен  на "риск" и гражданите бяха "спасени".

За финал пожарникарите показаха как се гаси пожар при различни степени на риск. При първата демонстрация огнеборците овладяха пожар в начална фаза, след което предостъпиха пожарогасителите си на хората наоколо. Така малки и големи имаха възможността да влязат за няколко минути в ролята на пожарникари.

Гасене с помощта на лафетни струйници, които изразходват цялото количество вода в цистерната за 1,5 мин. бе последното и най-екстремно показно. След края му пожарникари и доброволци отговориха на всички въпроси на събралите се зрители и се снимаха с тях за спомен.

Снимки от демонстрацията вижте ТУК!