Училищата в община Стара Загора са готови за 15 септември

Осигурени са учебниците, закуските, транспортът и отоплението, съобщиха от общината

Училищата в община Стара Загора са готови да посрещнат новата учебна година. Това съобщи Пенка Чавдарова, началник на отдел Образование в общината.

14 500 деца ще посещават учебните заведения. Броят на учениците е намалял с между 300 и 400. Причината е демографска - в набор 2007, който сега започва училище, са родени по-малко деца.

Повече от половината школа през това лято са направили ремонт на части от сградите си. През тази година общината не е отделяла средства за капитален ремонт, но повечето училища са извършили подобренията за сметка на делегираните си бюджети, уточни Пенка Чавдарова.

Повечето са подновявали санитарни възли и класни стаи, някои са ремонтирали покриви, дворове и парни инсталации а други са купили компютри.

Общинските училища са 33. От тях 25 се намират в града, а 8 – в селата. Децата от всичките 51 села в общината, които нямат училище в своето населено място, са 445. За да могат да посещават училище, им е осигурен безплатен транспорт, съобщи Пенка Чавдарова.

Осигурени са също безплатните учебници за учениците от първи до 4 клас, а също и безплатните закуски. Само три от училищата – Първо ОУ, началното „Димитър Благоев” и ОУ„Георги Райчев” са кандидатствали по програмата „Училищен плод”.

Училищата вече имат и осигурено отопление през зимата – по селата са заредени с дърва и нафта, а в града, където повечето са на природен газ, са направили профилактика на котлите.

Разбира се, най-голямото вълнение от предстоящия 15 септември е за първокласниците. 1450 деца ще чуят за първи път училищния звънец.

Всяко училище е предвидило специална програма, а за спомен от първия учебен ден, първолачетата ще получат книга с послание от кмета.