Лоша разкриваемост на престъпленията отчете МВР Стара Загора

По икономически закононарушения изпреварваме Варна

Едва 317 от общо 1512 регистрирани кражби в ОД МВР-Стара Загора са разкрити.
Данните са за първите осем месеца от началото на годината. Те бяха оповестени днес пред от директора на местната полиция Иван Чолаков.

От 47 регистрирани грабежа, едва 14 са разкрити, а от 158 кражби на части и вещи от МПС установените извършители са само в 11 случая.

Ниска разкриваемост има и при измамите - при регистрирани 59 са разкрити едва 7, като обикновено биват залавяни хора от т.нар. междинно звено или по-известни като мулета.

Най-добри резултати ОД МВР има в борбата с престъпления, свързани с наркотици – от 108 регистрирани, 82 са разкрити.

Икономическата престъпност поставя област Стара Загора на пето място в страната, като по този показател изпреварваме Варна. За мен това е странно, но си го обяснявам със сравнително добре развитата икономика в региона, каза още Чолаков.

За първите 8 месеца на 2014 г. в ОД МВР Стара Загора има регистрирани 362 икономически престъпления, от които 127 са разкритите. 

Като положителна тенденция старозагорската полиция отчита факта, че в малките населени места се забелязва спад в престъпността. В областта тя се е концентрирала основно в Стара Загора, Казанлък и Раднево.

Общият брой на регистрираните престъпления е 2792 като 927 от тях са били разкрити, което прави 34,81 %.

Запазила се е тенденцията на телефонни измами като за тази година регистрирани са 59 като за тях са заловени 7 души ", разясни Чолаков.