Вероятно ще се наложи нова актуализация на бюджета на НЗОК

Необходим е консенсус за реформата в здравната система, заяви Десислава Атанасова

Договорният процес между Лекарския съюз и Националната здравно-осигурителна каса винаги е съпътстван от много разговори и искания от страната на съсловната организация. Но нека не забравяме, че състоянието в момента на НЗОК е изключително тежко. Това заяви пред Bulgariautre.bg Десислава Атанасова, министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ по повод започващите преговори за Националния рамков договор за следващата година.

Нека не забравяме, че бюджетът на НЗОК беше актуализиран, но не в пълния размер, от който има нужда като финансови средства и най-вероятно ще се наложи нова актуализация до края на годината.

Не бива да здабравяме, че през следващата година най-сериозно внимание трябва да се обърне на събираемостта на средствата от здравни вноски, защото докато имаше възможност да отправяме въпроси чрез парламентарен контрол, стана ясно, че около два милиона български граждани не са осигурени. Жалкото е, че през тази година и три месеца, докато управляваше коалицията БСП, ДПС и „Атака“ нищо не се постигна в тази посока и дори един закон не беше предложен от експеримента „Таня Андреева“, каза Атанасова. 

Тя е категорична, че занапред трябва да има консенсус, трябва да има разбиране и у обществото, и у политиците, че е дошло времето за реформа в здравеопазването и всички трябва да понесем отговорността за нея.