Учители не искат букети, а дарения

Новините

12-09-2014, 15:18

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Преподаватели в Мизия са без дом дни преди 15 септември

Пари за Мизия вместо цветя на 15 септември - към това призовават учители от Шумен и София. Нетрадиционната кампания е в подкрепа на нуждаещи се семейства от наводнените в страната райони.

Потопът в Мизия отнесъл къщата на началната учителка Росица Лазарова, информира bTV.

"За една нощ разбрах какво значи да си бездомник. То всъщност няма нещо, което е останало, вие сами виждате, руини", показва тя.

Единственото, което успели да спасят от къщата, са един гардероб и кучето Боби. Пет дни то стояло на плочата на гаража, без храна, без вода. Синът на Росица влязъл със спасителна лодка и го спасил.

Сега Росица и 85-годишната й майка са приютени в дома на приятелка, синът и дъщерята пък намерили подслон при близки в Козлодуй. Още десетина колеги от училището на Росица в Мизия са пострадали при наводнението.

"Със залети домове, с похабено имущество, похабено имущество, в което се води активен живот, са шест учители и трима, които са със залети дворове”, изброява директорът на ОУ "Цанко Церковски" Галина Вълчанова.

От екипа ни Росица научи, че колегите й от страната се отказват от цветя за 15 септември, за да дарят на бедстващите си колеги: "Тъжно е да получаваш, аз съм се раздавала цял живот и не знам как бих реагирала, когато ми се дава".

Един скромен жест

Теодора Димитрова, директор на столично училище, не иска цветя за 15-ти септември. Вместо това предлага съвсем скромен жест, който би бил от помощ за бедстващите й колеги в Мизия: "Ако всяко дете вместо цветя пусне по 10 лева в една от двете кутии, подготвени за тази цел, сумата, която ще съберем и изпратим е 4200 лева".

Пари вместо цветя ще събират и в шуменското СОУ "Сава Доброплодни". Средства ще бъдат дарени на нуждаещи се с помощта на Българския червен кръст.

"Всички ние, учителите, получаваме, като знак на благодарност за нашия труд изключително много цветя от децата, но тези цветя за два - три дни увяхват, а в момента България е в една много трудна ситуация и много хора се нуждаят от помощ. Аз си помислих, че средствата, които много семейства отделят за тези цветя могат да бъдат пренасочени по някакъв начин към тези бедстващи и страдащи хора", казва учителят Георги Йоргов.

Учителите от Шумен призовават своите колеги в страната също да се присъединят към благотворителната инициатива, информира още bTV.

"Уважаеми колеги, ние мислим, че това ще бъде едно истинско гражданско поведение на нас и нашите деца, това дарение в първия учебен ден, призоваваме ви да се включите", казва педагогическият съветник Румяна Буковалова.

Заради десетките пострадали от наводненията хора, учителите предлагат тази година символът на 15 септември да не са цветята, а помощта.