Коалиция ДЕСНИТЕ проведе среща с организации на хората с увреждания

От партията представиха плановете си за решение на проблемите им

Днес се проведе среща между Национално представителни организации на и за хората с увреждания и представители на Коалиция ДЕСНИТЕ. На кръгла маса бяха обсъдени проблемите на хора с увреждания в сферата на образованието, трудовата заетост и здравеопазването.

Коалиция ДЕСНИТЕ бе представена от д-р Илко Семерджиев, председател на ДЕСНИТЕ, Жаклин Толева, председател на Български демократически форум, Деница Сачева от гражданската квота на ДЕСНИТЕ и Драгомир Драгомиров, заместник-председател на Синьо Единство.
На срещата Коалиция ДЕСНИТЕ представи своите решения и план относно повдигнатите проблеми.

“Предлагаме нововъведената в България материя, свързана с дигиталната икономика. Този тип икономика би дал огромна възможност на държавата да се занимава с това, как да достави ефективна публична услуга на всеки. Достъп до информация, за която не е нужно да се ходи до здравното заведение. Ако ние наистина получим доверие, още първата година от мандата си, ще направим закон за правата и задълженията на пациента.“ каза Илко Семерджиев.

“Дигиталната икономика е една част от решението на проблемите с трудовата заетост на хората с проблеми. Това, което ние предлагаме по отношение на социалната политика са две сериозни промени - едната е да се раздели Mинистерството на труда от това на социалната политика. Тоест Министерството на труда и индустриалните отношения да третира индустриалните отношения и проблемите на трудовото законодателство в пряка връзка с икономиката и образованието, а Министерството на социалната политика да бъде насочено към подкрепа на талантите, на възможностите на хората да се интегрират по-бързо в обществото. Предлагаме да се създаде програма “Децата на България”, тъй като семействата са тези, които имат нужда от подкрепа.“ каза Деница Сачева.

„Десните партии се интересуват от овластяването на човека. Държавата би трябвало да осигурява системи за сигурност, а не да осигурява системи за заробване на тези хора. Системата за социално подпомагане е може би една от най- големите системи за манипулиране на вота. Ние искаме да работим за качествена политика и качествено управление. От качеството на политиката зависи всичко надолу по веригата“,  коментира Сачева.