Димитър Желев, който се самозапали край Бургас е откаран във ВМА - Варна

Мъжът има 100% изгаряния и шансът да оцелее е минимален

42-годишният Димитър Желев, който се самозапали край Бургас снощи бе откаран с линейка във Варна. Той е настанен в клиниката по изгаряния към ВМА с почти 100% изгаряния. Шансът да оцелее е минимален, смятат лекари. Те полагат усилия да спасят живота му, но никой не смее да даде гаранция или дори прогноза. „Когато пристигна при нас нямаше здраво място по тялото си. Всичко бе обгоряло от глава до пети”, разказаха дежурните лекари. Мъжът бе приет в около 19.00 часа снощи в реанимацията на МБАЛ в термичен шок и със 100% изгаряния. Екип на отделението, трима реаниматори и уролог са направили всичко по силите си, за да стабилизират пациента и той да бъде транспортиран до клиниката по изгаряния във ВМА - Варна.
Кметът Димитър Николов и изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски веднага са организирали транспортирането да стане с медицински вертолет, но за съжаление машината не може да отлети при здрачаване и в тъмната част на денонощието. Затова пациентът е отпътувал към клиниката по изгаряния с реаномобил и реанимационен екип на МБАЛ-Бургас, който да поддържа жизнените му функции.
Екипите на Спешно отделение и Реанимация (Отделението по анестезиология и интензивно лечение) са реагирали светкавично. Д-р Димче Миладиновски, д-р Даниела Люцканова, д-р Милена Минева и д-р Йордан Томов са обработили раните и са поставили мъжа на апаратна вентилация. Докато е бил в Шокова зала са му правени вливания, за стабилизиране на състоянието му. Изгранията на пациента са изключително тежки и се определят като травма несъвместима с живота, съобщиха от МБАЛ Бургас.