12 000 русофили се събират край язовир Копринка

Съборът се организира за единайсети път

За 11 път до язовир „Копринка” край Казанлък, ще се проведе Националният Събор на приятелите на Русия. Събитието по традиция събира руснаци, живеещи в България и българи, учили, работили и живели в Русия, ценители на руската култура и език.

Съборът е организиран от НД „Русофили” и Община Казанлък.

През тази година се очаква броят на посетителите да достигне 12 хиляди души. Официалното откриване ще се състои в 13:00 часа.

В програмата на Събор Копринка 2014 се предвижда поклонение пред паметника на свободата на връх Шипка, както и литературно-музикални изяви с участието на професионални и самодейни състави и изпълнители. Ще се проведе и фестивал за руска поезия, песен и танц под надслов „Пусть всегда будет солнце”.

Предвидена е и богата музикална програма, за която са поканени народният певец Илия Луков, композиторът Дани Милев, а също казанлъшката груап “Грамофон”, която има в репертоара си над 600 руски песни.

Първият Събор на русофилите е през 2003 година в околностите на София. Тогава той събра около 800 души. Основно това бяха българи, работили някога в Коми. Именно на тях принадлежи инициативата. Следващите събори се продължават да се провеждат на брега на яз. Копринка.