Бъди герой! Спаси живота! Първата помощ е за всеки, навсякъде

Столичната организация на БЧК ще отбележи Световния ден на първата помощ с празник в Борисовата градина

Столичната организация на Българския червен кръст (БЧК) ще отбележи Световния ден на първата помощ от 10.30 часа с празник в Борисовата градина, на площада пред бюст-паметника на Христо Ботев, съобщиха от пресцентъра на БЧК.

Точно в 12.00 часа участниците в събитието по места ще се хванат за ръце и ще образуват традиционната за този ден спасителна верига на първата помощ. Тази година денят ще бъде отбелязан под мотото „Бъди герой! Спаси живота! Първата помощ е за всеки, навсякъде“.

Темата е продължение на миналогодишния фокус върху обучението по първа помощ, за да бъде то задължително в училищата, на работните места, както и в програмите за кандидатите за водачи на МПС, да обхваща етапите от живота, в които уменията за оказване на първа помощ могат да бъдат жизненоважни.

В навечерието на новата учебна година областните организации на БЧК ще организират различни прояви - публични демонстрации по първа помощ, обучениия по първа помощ, детски конкурси за рисунка на тема “Детска пътна безопасност“ и др. Всички те имат за цел да превърнат този ден в значимо национално събитие за повишаване на обществената осведоменост за значението на първата помощ при спасяването на човешки живот.

Тази година Световният ден съвпада с провеждането на Двадесет и втория Национален конкурс „Пътен полицай на годината”, който се организира от отдел „Пътна полиция“ при ГД „Охранителна полиция“ на МВР. Състезанието се провежда в Самоков от 11 до 13 септември. Традиционно експерти на БЧК ще проведат теоретичния и практическия изпит по първа помощ на участниците и ще осигурят нагаради за най-добре представилите се.