Митрополит Николай посреща миряните на Кръстова гора

Животът

13-09-2014, 10:45

Снимка:

plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Затруднено движение в местността "Кръстова гора" този уикенд

Духовното тържество започва от 19 чaса с празнична вечерня

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи всички богослужения на Кръстова гора за утрешния празник – Кръстовден, съобщиха от екипа на Пловдивската митрополия. Голямото тържество на миряните в Пловдив е в манастира "Света Троица” в местността Кръстова гора над село Борово.
Духовното тържество започва от 19 чaса с празнична вечерня, която продължава с утреня - от 0 ч., в нощта срещу 14 септември. Нощното бдение продължава до ранна утрин, а на разсъмване започва литургията в манастирския храм. Светият кръст се изнася в центъра на всички храмове за поклонение. 
На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благоговейно поклонение на самия кръст, на който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение. По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение. На Кръстовден се спазва строг пост, казва се: "говее се за кръста" и не се яде нищо червено: червен пипер, домати, репички, червени ябълки и т.н. На трапезата се слага обреден хляб с украса от кръст върху питката.  
За имен ден черпят Кръстьо, Кръстан, Кръстинка, Кънчо, Ставри.