Политиците с общ план за бум на туризма

Политическите сили се обединиха около приоретизиране на културния туризъм и развитието на сектора по време на дискусия за бъдещето на круизния туризъм, организирана от вестник "Стандарт" във Варна.

Сред мерките, които кандидат-депутатите от морската столица обещаха в следващия кабинет, е браншът да има свое отделно министерство. Трябва да бъдат намалени таксите на пристанището за круизните кораби, за да се увеличат гостите в града, категоричен бе Борислав Гуцанов от БСП. Необходимо е и да бъде разработена стратегия за развитие на културния туризъм, категоричен бе и Красен Кралев от ГЕРБ. Круизният туризъм трябва да бъде включен като понятие в Закона за туризма, защото в момента той липсва в нормативния акт и това е една от пречките за развитието му, обясни Константин Парчев от ББЦ.

Задължително е да бъде променен и Законът за обществените поръчки така, че вместо върху следването на административните изисквания да се държи и да се търси повече креативност в рекламата на туризма и страната ни като дестинация. Това обясни Христо Панчуков от ДЕСНИТЕ. Според него е нужна и стратегия за повишаване на квалификацията в сектора, да се спре войната между екоорганизациите и инвеститорите в бранша, както и промяната на собствеността на терените за бъдещи проекти да се случва публично.