Израелци замислят „пътна помощ” в космоса

Роботизиран влекач ще връща в орбита повредени сателити

Космическите боклуци, които хората изстрелват от земята в космоса, вече достигат опасни обеми. Те могат да смутят или дори да увредят физически спътниците в орбита около планетата, съобщи GreenTech.bg.

Но работещите сателити, които въпреки удара все още в състояние да изпълняват функциите си, могат да получат „пътна помощ”, за да се върнат в правилната си позиция – благодарение на нова израелска фирма.

 Роботизираният космически влекач, разработени от „Effective Space Solutions”, вече преговаря с производители за създаване на звездната „пътна помощ”. Компанията очаква да „пусне” първия такъв робот в рамките на две години.

 Целта на изобретателите е да помогнат за репозицинирането на сателити, които са излезли извън орбитата си, или да ги изтласкат далеч от траекторията, където могат ефективно да „умрат” в сателитното гробище на няколкостотин километра над обичайната сателитна орбита – на 36 000 км над главите ни.

 Effective Space Solutions е основана през 2012 г. от ветерани на израелската космическа индустрия и в момента компанията търси допълнителни средства, след като първоначално набра $1,5 милиона от Singulariteam и Израелската космическа агенция.